sobota, 22 sierpnia 2015

Ogórki zapiekane z kurkami

Czy Wy też lubicie grzyby?
Ja uwielbiam je zbierać , a jeszcze bardziej je jeść. Jako dziecko mieszkałam wśród lasów i zawsze z rodzicami wyruszaliśmy na grzybobranie. Przynosiliśmy całe kosze. Jedliśmy je pod każdą postacią.
Do dzisiaj pamiętam smak marynowanych grzybków, które robił mój tata.
Takie krótkie wspomnienie z dzieciństwa.

Składniki:
2 długie ogórki
2 łyżki masła klarowanego
200 g kurek
100 g żółtego sera
1 cebula
sól
pieprz

Ogórki umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć pestki tak by powstały z ogórka łódeczki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na maśle.
Kurki opłukać, osuszyć i dodać na patelnię. Smażyć wraz z cebulą aż woda wyparuje.
Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić , wymieszać ze startym serem i napełnić ogórki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nafaszerowane ogórki i delikatnie podlać wodą.
Piec w 200 stopniach C około 10-15 minut.
Ser musi się całkowicie rozpuścić.

ogórki zapiekane z kurkami

6 komentarzy:

  1. Ogórek? Wow jeszcze ogórka w takiej formie nie jadłam...cukinię owszem, ale ogórki?:D szok:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie, tylko ja nie lubię kurek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko możesz zamienić na pieczarki

      Usuń
  3. Ogórki czemu nie :) Kurek nigdy nie jadłyśmy ale bardzo chętnie w takiej postaci byśmy ich spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń