czwartek, 15 października 2015

Ciasto Izaura -sernik w murzynku

Pewnie niektórzy pamiętają to ciasto jeszcze z czasów PRL. Piekła go jeszcze moja mama, a i ja już dawno piekę.
Bardzo często powracam do tego przepisu i zawsze ciasto zjadane jest w ekspresowym tempie.
Takie dwa ciasta w jednym. Murzynek i sernik.
Przepis ten mam z książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie. 

Składniki

Ciasto
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g margaryny (dałam masło)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego)
4 jajka

Margarynę, cukier, cukier waniliowy,kakao włożyć do garnuszka wlać 5 łyżek wody i gotować 5 minut.
Odlać pół szklanki polewy do szklanki, a resztę przestudzić tak, aby było letnie.
Do przestudzonej polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia  i wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z ciastem.
Wlać ciasto na blachę (23x38) wyłożoną papierem do pieczenia .

Masa serowa
500-700 g twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
wiórki kokosowe
Masło zmiksować z cukrem na gładko dodać zmielony twaróg, jajka i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Ser wyłożyć na ciasto łyżką kupkami.
Piec w 200 stopniach C około 1 godziny.
Po upieczeniu polać pozostawioną w szklance polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

ciasto Izaura sernik w murzynku



10 komentarzy:

  1. Ojej, pyszniutki sernik :) Place lizać!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak pamiętam to ciasto. Wieki go nie jadłam a jest takie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super nazwa, przypomina mi się serial ;-) a ciasto pycha;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. może nie z PRL'u, ale pamiętam :)
    smaczne i bardzo wdzięczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałyśmy okazje próbować i przyznajemy, że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie smaków. A wczoraj właśnie miałam okazję konsumować u cioci-pyszności:)

    OdpowiedzUsuń