piątek, 9 października 2015

Pikantny kurczak zapiekany w pomidorach

Wiem, wiem, że dzisiaj piątek, ale to danie robiłam wczoraj. Był pyszny obiad i dlatego wstawiam Wam przepis.
Nie ma wiele pracy, bo pieczemy go w piekarniku. Zdjęcie mało apetyczne, ale wybaczcie, bo mam problemy ze schylaniem (pęknięte żebro) i ciężko mi przyjąć odpowiednią pozę do fotografowania.
Obiecuję Wam jednak , że jak tylko przestanie boleć to zrobię kurczaka jeszcze raz i podmienię zdjęcie.
Dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, było pysznie.

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów (krojonych)
3 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup, olej, curry, cukier, sól i pieprz wymieszać w miseczce, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać.
Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
pikantny kurczak zapiekany w pomidorach



7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Nie przejmuj się zdjęciami ważny jest smak. I zdrowiej szybciutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo zdrówka a kurczak na pewno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie :) ten czerwony sosik i pikantny smak zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubimy pikantnych dań ale i tak wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja lubię uznaję że ludzie z temperamentem i radością życia smakują wytrawne wina i pikantne południowe dania. Smakują najsmaczniejsze co daje natura czyli Bóg

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie pieczone dania :) I życzę zdrowia! Wiem jak to jest...

    OdpowiedzUsuń