poniedziałek, 19 października 2015

Tarta z łososiem i pomidorami

W weekend zawsze robię takie dania, które od razu mogę podać na stół bez odgrzewania.
Stwierdziłam, że dawno nie robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy z wędzonym łososiem i taki był w lodówce to upiekłam. 
Jeżeli jesteście zwolennikami tart wytrawnych to polecam, bo jest bardzo smaczna. Ciasto można przygotować sobie dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Składniki:
Ciasto
250 g mąki krupczatki
2 żółtka
125 g masła 
3 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki włożyć do miski (zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach) i szybko zagnieść.
Uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1-2  godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na formę o średnicy 26 cm i wyłożyć ciastem dno i boki.
Ponakłuwać ciasto widelcem lub przykryć dno papierem i wysypać kuleczkami obciążającymi ciasto.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż boki lekko się zarumienią.
Wyjąć z piekarnika zdjąć kuleczki i papier.


40 g wędzonego łososia
300 ml śmietany 30%
2 jajka
2 pomidory
sól
pieprz

Śmietanę wymieszać z jajkami  z solą i pieprzem. Pomidory pokroić w ósemki.
Na podpieczonym cieście ułożyć pomidory, wlać śmietanę i poukładać plasterki łososia.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż wierzch będzie rumiany i ścięty.

tarta z łososiem i pomidorami




9 komentarzy: