niedziela, 18 października 2015

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa wymaga dłuższego przygotowania, ale to tylko kwestia czasu. Wkładamy wszystko do garnka, a potem już sama się gotuje.
Gotuję galaretę drobiową , z wołowiną, ale też z golonki i nóżek wieprzowych.
Mój czas przygotowania jednak skrócił się od kiedy dostałam w prezencie szybkowar za który bardzo dziękuję mojemu znajomemu Panu J.
Ten  urodzinowy prezent to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo dziękuję i zapraszam na galaretę.

Składniki:
1 duża golonka wieprzowa (taka około 1 kg)
2 nóżki wieprzowe
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
groszek konserwowy
sól
pieprz

Do garnka włożyć oczyszczoną golonkę i nogi wieprzowe, marchewkę,seler, pietruszkę,liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso.
Gotować na wolnym ogniu około 1,5 -2 godziny.
Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito.
Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek wraz z groszkiem, dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia.
Podawać z octem lub cytryną.
Do galarety z nóżek nie dodaję żelatyny.

galareta wieprzowa 






6 komentarzy:

  1. Oj, bardzo lubię a z 5 lat nie jadłam!...

    OdpowiedzUsuń
  2. U babci na imprezie rodzinnej zawsze musi być :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubię, ale wiem, że taka galaretka ma wielu amatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie galarety to przysmak od czasu do czasu. Na takim "gęstym" wywarze z szybkowara 3-4litry gotuję zupy jarzynowe itp. to co sobie wymyślę na kilka dni. przez dodanie ogórków kiszonych mam ogórkową konc. pomidorowego itd. Zupa w lodówce ma formę twardej galarety. Zalety: mocne kości, paznokcie, włosy, skóra gładka zdrowa. To wpływ kolagenu z kopytek wieprzowych i jak wyżej. Lepsze niż kremy. Polecam

    OdpowiedzUsuń