wtorek, 3 listopada 2015

Karkówka duszona z kapustą

Karkówka duszona z kapustą to danie jednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj.
Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was.
Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona.

Składniki:
700 g karkówki bez kości (lub łopatki)
500 g kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
200 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz

W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz.
Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut i dodać kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Wlać do całości 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.
Zagotować chwilę.

karkówka duszona z kapustą


11 komentarzy:

  1. Dobrze, że zwróciłaś uwagę na różnicę pomiędzy kapustą kiszoną, a kwaszoną. Wielu ludzi nie przywiązuje do tego wagi, a moim zdaniem smak jest całkowicie inny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja. Musi być pyszna z ryżem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwo się robi, a fajnie rozgrzeje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak różnica między kapustą kiszoną a zakwaszoną jest kolosalna. A taką z mięsem bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko gdzie kupię papryke wedzoną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na stoiskach z przyprawami. Jest papryka wędzona słodka i ostra

      Usuń
  6. Ojoj, jaka pycha - właśnie tego teraz mi się chce, takiej kapustki z mięskiem :D

    OdpowiedzUsuń