poniedziałek, 21 grudnia 2015

Camembert pieczony w cieście francuskim.

Jeśli lubicie ser camembert to mam dla Was fajny sposób na chrupiący wierzch z ciasta francuskiego i po przekrojeniu wylewający się ser. Rewelacyjnie smakuje i bardzo bardzo syte.
Dodatkowo ser przełożony żurawiną i orzechami. Czy może być coś lepszego?
Inną wersję podania tego sera możecie zobaczyć tutaj . Nieco inna wersja, ale równie smaczna.
Żurawinę możecie zamienić na rodzynki lub pokrojonego ananasa. Równie będzie smacznie.

Składniki:

2 serki camembert
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki żurawiny suszonej
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 jajko

Serki przeciąć w poprzek na dwa plastry. Na jednym plasterku ułożyć żurawinę , a na drugim posiekane orzechy.
Złożyć razem i ułożyć na cieście po czym ładnie obkleić ser tak, aby łączenia ciasta były na górze.
Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut.
Ciasto musi być ładnie przypieczone i rumiane.
Po rozkrojeniu ser w środku powinien być wylewający się.
Podawać gorący.

camembert pieczony w cieście francuskim

7 komentarzy:

  1. o nie.. to totalna rozpusta <3
    omnomn.. jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten ser. Ciekawy pomysł na zapieczenie go w cieście francuskim :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka! tylko wczoraj mówiłam swojemu M., że chcę camembert z żurawiną :) a dziś już mam przepis na połączenie tych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na pyszną przekąskę :-) przy okazji, chciałam Ci życzyć pięknych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama byłaby zachwycona! :P
    Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń