poniedziałek, 7 grudnia 2015

Schab w paście serowej

Jak ten czas szybko mija. Tydzień wydaje mi się jednym dniem. Do świąt coraz bliżej, a więc czas ustalić świąteczne menu. Już od tego tygodnia będę Wam przesyłać dania świąteczne, ale do tego czasu też musimy coś jeść. U mnie jak zawsze propozycja dania mięsnego.
Schab w paście serowej to świetna propozycja na obiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne.
Do tego podałam surówkę z pora  i frytki pieczone w piekarniku.

Składniki
4 grubsze kotlety schabowe
2 duże cebule
1 jajko
200 g żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
sól
pieprz


Kotlety rozbić tłuczkiem bardzo delikatnie i każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zestawić patelnię z palnika i włożyć starty na grubej tarce ser oraz wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać.
Nakładać porcje pasty serowej na kotlety i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut.
Podawać gorące posypane natką pietruszki.


schab w paście serowej

9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na pyszne kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na odmienione schabowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To dopiero jest porządny kotlet ;) Smakowita propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być pyszne :) tak przygotowanego schabowego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł,danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń