poniedziałek, 4 stycznia 2016

Babeczki Krówka z kremem krówkowym

Babeczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Rach ciach i mamy :) . Troszkę więcej czasu musimy poświęcić jeżeli przygotowujemy je z kremem.
Jednak smak wynagrodzi Wam poświęcony czas.
Zrobiłam do nich krem z masą krówkową , który Wam polecam. Posypałam posypką karmelową , która dopełniła smaku.
Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują.
Polecam.

Ciasto (18 sztuk babeczek)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
250 g masy krówkowej
1/2 szklanki oleju

Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na gładko.
Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników.
Piec w foremce na 12 babeczek. Do każdego otworu włożyć papilotkę i nakładać ciasto do 3/4 jej wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka).
Wyjąć i wystudzić 

Krem 
400 ml śmietany kremówki 
200 ml masy krówkowej
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (ilość według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny Delecta

Dodatkowo
posypka karmel Delecta

Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, masę krówkową oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody, a jak napęcznieje lekko podgrzać i wlać cienkim strumieniem stale miksując do kremu. 
Krem nakładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. 
Posypać posypką karmelową.


babeczki krówka z kremem krówkowym








Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

7 komentarzy: