piątek, 15 stycznia 2016

Ciasto Cappuccino

Polecam Wam kolejne ciasto z przepisów S. Anastazji. Wspaniały smak i powiem Wam , że nawet niewiele przy nim pracy.
Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a wtedy już pójdzie całkiem szybko.
Wcześniej piekłam podobne ciasto  kakaowo-kokosowe z masą serową  i jest równie pyszne.
Jeśli nie macie pomysłu co upiec na weekend to upieczcie własnie ciasto cappuccino.
Żródło ciasta s. Anastazji

Biszkopt kakaowy
8 jajek
280 g  cukru
160 g  mąki pszennej
40 g  kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Ciasto kokosowe
200 g wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.Dodać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Masa 
5 żółtek
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym

Mleko, cukier, mąkę i żółtka wymieszać razem, a nastepnie zagotować , stale mieszając aż powstanie gesty budyń.
Zdjąć z palnika i wystudzić.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając po łyżce budyniu stale miksować.
Na koniec dodać kawę i zmiksować.
Masę podzielić na dwie części

Polewa
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować.


Składanie ciasta
ciasto biszkoptowe
1/2 masy
ciasto kokosowe
1/2 masy
ciasto biszkoptowe
polewa

ciasto cappuccino



11 komentarzy: