piątek, 1 stycznia 2016

Kurczak yakitori

Pierwszy post w Nowym Roku 2016.
Życzę Wam Kochani dużo zdrówka, radości i wszystkiego najlepszego.
Żeby ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni, a przede wszystkim dużo, dużo zdrowia, bo ono chyba jest najważniejsze.
A ja mam dla Was dzisiaj kurczaka yakitori.
Idealny na obiad lub na imprezę jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy.

Składniki
2 podwójne piersi z kurczaka
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżka sezamu


Mięso umyć i pokroić w grubszą kostkę.
Sos teriyaki, sos sojowy, imbir, i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać dokładnie i połączyć z mięsem, aby całe było pokryte  zalewą.
Przykryć i  odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nabijać mięso i grillować na patelni grillowej aż mięso będzie miękkie i kleiste.
Po usmażeniu posypać sezamem.

kurczak yakitori



3 komentarze:

  1. Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęśliwego nowego roku, zdrowia i zrealizowania wszystkich planów :))) Kurczak na przekąskę idealny! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrówka i pomyślności w Nowym Roku. Na następną niedzielę zrobię

    OdpowiedzUsuń