wtorek, 26 kwietnia 2016

3 bit ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia 3 bit. Pewnie wszystkim znane. Robiłam go już tyle razy, a jakoś nie miało okazji trafić na bloga, ale reszcie się pojawiło. Takie pyszne i kaloryczne ciacho, na które można się skusić raz na jakiś czas. Jedno z moich ulubionych. Wiem, wiem kaloryczne :) Czasami można sobie na takie słodkości pozwolić. Może i Wy się skusicie i zrobicie 3 bita.

Składniki
400 g ciastek herbatników typu petitki
600 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka żelatyny
1 puszka kajmaku
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
200 g masła
50 g startej czekolady


I
Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników
II
Kajmak rozsmarować równo na ciastkach
III
ciastka
IV
W 1/4 szklanki mleka wymieszać budynie i cukier kryształ, a pozostałe zagotować i wlać budyń. Zagotować aż zgęstnieje i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na gładką masę i łyżkami stopniowo dodawać zimny budyń miksując na gładki krem.
V
Ciastka
VI
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, a następnie lekko podgrzać, ale nie gotować. Wlać przestudzoną do śmietany i zmiksować.

Całość posypać startą czekoladą
Ciasto schłodzić


3 bit

6 komentarzy:

  1. jeszcze nie robiłam, smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hit, hit, hit..<3 kiedyś robiła go prawie co tydzień, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubimy :) Jak "zgrzeszyć" to właśnie w ten sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, robię zazwyczaj na święta jakieś. W moim domu wszyscy go kochają i znika w tempie ekspresowym :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam dzisiaj . Wlasnie sie schładza. Juz pytaja w domu kiedy można kroić 😂

    OdpowiedzUsuń