poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Chorizo zapiekane z pomidorami

Zapiekane chorizo z pomidorami. Do tego frytki lub ziemniaki, a na dodatek surówka. Obiad gotowy.
Mało pracy i smaczne danie. Taka jest moja propozycja na dzisiejszy obiad.
Skusicie się?
Na blogu znajdziecie również danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis), które  jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki
300 g chorizo
1 duży pomidor
200 ml śmietany
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 łyżki startego sera grana padano
sól

Chorizo pokroić w grubsze plastry, ja miałam małe kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą  i wlać na zapiekankę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera.

chorizo zapiekane z pomidorami

6 komentarzy:

  1. Muszę zrobić jakiś pierwszy eksperyment z chorizo. Może akurat takie zapiekane z pomidorkami byłoby super opcją na pierwszy raz? :) Z pewnością. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiemy jak smakuje chorizo ale pewnie jest pyszne w takim daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeczytałem do dalszego wykonania OK

    OdpowiedzUsuń