sobota, 23 kwietnia 2016

Placki z ziemniaków i brokuła

Placki z gotowanych ziemniaków i brokuła to sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych do obiadu.
Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy.
Najlepsze są placki  takie gorące prosto z patelni.
Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj


Składniki
5-6 ugotowanych ziemniaków
1 brokuł
1 łyżka sezamu
1 jajko
3 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę.
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać.
Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać z ulubionym sosem.


placki z ziemniaków i brokuła.




4 komentarze:

  1. nic się nie marnuje, a pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nieźle, ale mnie zaskoczyłaś. Nie jadłam nigdy w życiu placuszków z brokułem. Fajna modyfikacja standardowych ziemniaczanych placuchów :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajniutkie placuchy :D Fajnie, że jest też brokuł :)

    OdpowiedzUsuń