sobota, 28 maja 2016

Camembert z truskawkami

Lubicie smażone sery. Ja bardzo. Jednak najbardziej camembert. Chrupiąca skórka, a w środku roztopiony, lejący się. Do tego sos truskawkowy z dodatkiem chilli. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie ten smakołyk. Na blogu znajdziecie również inne propozycje podania tego sera.
Camembert z ananasem lub zapiekany w cieście francuskim


Składniki:
2 serki camembert
2 zółtka
2 łyżeczki śmietany
bułka tarta
sól
olej do smażenia
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka cukru
chilli
pieprz


Wykonanie:

Serki przekroić na dwie połówki.
Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić.
Każdy plaster sera namoczyć w żółtkach ze śmietaną , a następnie w bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej.
Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser.
Truskawki zmiksować na gładko i zagotować. Doprawić cukrem, pieprzem i chilli.
Gorący panierowany ser podawać z sosem i truskawkami.

camembert z truskawkami



3 komentarze:

  1. lubię smażony ser, ale teraz jeść go nie mogę niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie nietypowe połączenie jak dla mnie. Ale bardzo lubię kosztować nowości. Z chęcią bym spróbowała. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze nas kusiło aby upiec w ten sposób ser :D Niektórzy podają go z miodem i orzechami ale Twoja wersja też nas ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń