środa, 11 maja 2016

Schab po cygańsku

Dzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie.
Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco.
Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis.


0,5 kg schabu wieprzowego bez kości
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 średni por
1 cebula
4 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu mięsnego
2 łyżki oleju


Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić.
Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce.
Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić.
Wszystko wymieszać.
Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą.
Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa.
Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut.
Podawać na gorąco

schab po cygańsku


7 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda :) Dawno już nie jadłam dobrego schabu, a z takimi dodatkami to już w ogóle. Pysznie. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda schabik w tych warzywkach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę to fajny przepis. Na ryneczku właśnie dziś kupiłem zapas dobrej wieprzowiny.

    OdpowiedzUsuń