piątek, 27 maja 2016

Sernik z serków homogenizowanych bez pieczenia

Sezon na truskawki w pełni i dlatego korzystajmy i cieszmy się tymi owocami.
Dzień Matki i ciasto musiało się pojawić. Miły dzień, wspaniałe niespodzianki od dzieci.
Chłopaki naprawdę się postarali i sprawili mi wielką radość, a ja zrobiłam im to wspaniałe ciasto.
Może i Wy skusicie się i zrobicie takie ciacho.


Składnik
5 serków homogenizowanych (każdy 175 g )
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany kremówki dałam 30%
8 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
500 g truskawek

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty.

Serki zmiksować z cukrem pudrem i ze śmietaną. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Dodać do masy serowej stale miksując.
Wyłożyć połowę masy na biszkopty, a następnie truskawki i pozostałą część masy.
Odstawić do lodówki aż sernik zastygnie.
W tym czasie przygotować dwie galaretki dając mniej wody do rozpuszczenia niż podaje przepis na opakowaniu.
Na dwie galaretki dałam 700 ml wody.
Wylać tężejącą galaretkę na sernik.
Na wierzchu ciasta można ułożyć truskawki.




sernik z serków   homogenizowanych



8 komentarzy:

  1. Pyszny! Idealna propozycja, gdyż akurat mam zepsuty piekarnik. Te truskawki i galaretka na wierzchu - mmm :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. E takie śliczne i proste to sam zrobię mam mięć gości. OK

    OdpowiedzUsuń
  3. Zacnie się prezentuje! Deser idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam prośbę, aby dodać informację w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę:) dzięki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń