wtorek, 28 czerwca 2016

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to typowe włoskie danie. Makaron serwowany z sosem i posypany serem. Bardzo szybkie i smaczne danie. U mnie dość często gości na stole, bo domownicy bardzo je uwielbiają. Dzisiaj przygotowałam z kolorowym makaronem. Może i Wy skusicie się na taką propozycję obiadu.
Polecam!


Składniki
1 opakowanie makaronu typu spaghetti
500 g mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
bazylia
oregano
majeranek

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko razem przesmażyć aż mięso ściemnieje. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę smażyć
Makaron ułożyć na talerzach i polać sosem, a następnie posypać parmezanem.


spaghetti bolognese

6 komentarzy:

  1. klasyka, która zawsze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie spaghetti, klasyk.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy lubię? Baaa... Uwielbiam :) Jedno z moich ukochanych dań. Pięknie je podałaś :) Tylko jeść., Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja Julia jak wróci sanatorium to wykorzysta wszystkie przepisy. Tak jest zachwycona pani kuchnią. Mam nadzieje że dobrze gotuje.

    OdpowiedzUsuń