środa, 29 czerwca 2016

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką czy schab po góralsku

Składniki

600 g schabu wieprzowego bez kości
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
1 żółta papryka
4 ogórki kiszone
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżeczka czubata mąki

Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć  solą, pieprzem i mąką i wymieszać.
W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem  i papryką. W razie potrzeby wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 8-10 minut.


schab po bałkańsku

8 komentarzy:

  1. Schab przygotowany w ten sposób musi smakować wspaniale. Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne wygląda tak, jak smakuje czyli znakomicie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana pięknie to wygląda i na pewno smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. czy pomidory w puszce można zamienić na świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozna zamienić na świeże pomidory i dodać łyżkę przecieru pomidorowego

      Usuń