poniedziałek, 18 lipca 2016

Frittata z kiełbasą i papryką

To taka  forma pieczonego omletu. Frittata z kiełbasą i papryką. Idealna na śniadanie, kolację, a nawet obiad.
Bardzo lubię taki posiłek. Można go przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. W najbliższym czasie pokażę Wam również wegetariańską wersję, która jest również bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.
Naczynie w którym przygotowałam ma średnicę 24 cm.

Składniki

6 jajek
3 łyżki śmietany
1/2 zielonej papryki
2 kiełbasy śląskie
3 łyzki startego żółtego sera
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
szczypiorek

Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i papryką i wymieszać z żółtym serem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dołożyć kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Do naczynia do zapiekania wlać masę jajeczną, włożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą.
Na wierzch ułożyć paseczki pokrojonej zielonej papryki.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż całość się zetnie.
Posypać szczypiorkiem.

frittata z kiełbasą i papryką


3 komentarze:

  1. dawno już nie jadłam, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nazwy kojarzę, ale chyba nie jadłam. Smakowicie wygląda - mniam. Z chęcią bym spróbowała. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń