niedziela, 24 lipca 2016

Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki.
Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj. Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku


Składniki

70 dag karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 zółta papryka
2,5 szklanki gorącej wody
1 duża  cebula
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.

gulasz z pieczarkami i papryką

2 komentarze:

  1. latem wolę inne dania,ale gulasz wygląda smacznie;0

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz prezentuje się pysznie, choć bardziej kojarzy mi się z późnojesiennym obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń