poniedziałek, 31 października 2016

Pyzy z białą kiełbasą

Zawsze robiłam pyzy z mięsem, ale tym razem coś innego. Pyzy ziemniaczane z białą kiełbasą. Najlepsza jest taka własnej roboty. Pyzy nie są trudne i dość szybko się je robi. Podaję je z cebulką podsmażoną na maśle i resztką farszu, który mi zostaje.
Pyszny obiadek. Może i Wy skusicie się na takie pyzy.

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 duże jajko lub dwa małe
6 łyżek mąki ziemniaczanej
sól

4 średnie białe surowe kiełbasy

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, sól i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zagnieść. w razie potrzeby dodać łyżkę mąki.
Kiełbasę rozdrobnić widelcem.
Z ciasta formować kulki, spłaszczyć i nałożyć kiełbasy. Uformować kulkę tak, aby farsz był w środku.
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wkładać pyzy. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię wody około 3-4 minuty.
Wyciągać łyżką cedzakową.

pyzy z białą kiełbasą

2 komentarze:

  1. pyzy z białą kiełbasą? już je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyzy lubię i myślałam, że jadłam je już na wszelkie możliwe sposoby, a tu się okazuje, że nie... Ciekawa propozycja. Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń