piątek, 28 października 2016

Krokiety z makrelą wędzoną

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą.
Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione.
Spróbujcie koniecznie!


Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem.
Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło.
Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano  z obu stron.

Farsz
2 średnie wędzone makrele
2-3  łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz

Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek, pieprz w  razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem.

Dodatkowo
bułka tarta do panierowania
2 jajka
olej do smażenia

Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty.
Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany.

krokiety z wędzoną makrelą

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Różne krokiety już jadłam, ale takich jeszcze nie! Jestem ciekawa tego smaku bardzo... Jakoś ciężko mi go sobie wyobrazić. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń