piątek, 27 stycznia 2017

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków możemy gotować na dwa sposoby. Według przepisu podanego niżej lub w wersji wegetariańskiej bulion mięsny zamienić na warzywny.
Jeśli lubicie grzyby to zupa przypadnie Wam do gustu.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy.
W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie.

Składniki:
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
400 g boczniaków
2 l bulionu mięsnego
2 łyżki masła klarowanego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
ostra papryka
majeranek
sól
pieprz
1 łyżka mąki (wersja opcjonalna)

W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por.
Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia.

Flaczki z boczniaków

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś, bardzo mi smakowały, goście nie wierzyli, że to z grzybów.

    OdpowiedzUsuń