Strony

Kategorie

środa, 31 maja 2017

Sernik kajmakowy

Uwielbiam serniki, właśnie takie pieczone. Sernik, który rozpływa się w ustach z płynnym lekko kajmakiem w środku.
Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, nie opada.
Więcej przepisów na serniki i inne ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA.
Szczególnie polecam sernik nowojorski



Spód
170 g herbatników
50 g masła

Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i  wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć.
Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut.
odstawić do wystudzenia.

Masa serowa
1 kg sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 puszka kajmaku 400 g
200 g śmietany kremówki 30%
1 budyń waniliowy

Ser skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować.
Ser podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą.
Wyrównać.
Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem.
Piec w temp 170 stopni około 70-80 minut.
Zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.
Brzegi posypać cukrem pudrem.


sernik kajmakowy


poniedziałek, 29 maja 2017

Pieczone kulki ziemniaczane z serem

Pieczone kulki ziemniaczane w środku z serem. Ja użyłam sera gruyere, ale jeśli go nie macie możecie użyć innego.Świetny dodatek do obiadu. Smaczny i syty. Kuleczki podawać ze swoim ulubionym sosem.
Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI
Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu



Składniki
1 kg ziemniaków
1 jajko
100 g sera gruyere
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Panierka
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka startego parmezanu

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
Ser pokroić na małe kosteczki. Z masy ziemniaczanej kleić kulki, a do środka każdej wcisnąć kostkę sera. Powinna być cała oblepiona ziemniakami.

Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem i obtaczać w niej kulki.
Kulki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż kuleczki będą rumiane.

kulki ziemniaczane z serem

sobota, 27 maja 2017

Bułki serowe

Bułki serowe drożdżowe. Mięciutkie, puszyste, domowe. Do tego szklanka gorącego kakao lub mleka i mamy pyszne śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie bułki.
Do zrobienia bułek koniecznie musi być ser twaróg. Nie możemy tutaj wykorzystać sera wiaderkowego.Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI

Ciasto
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
6 łyżek cukru
1 jajko

Masa serowa
250 g twarogu
cukier do smaku
70 g roztopionego masła
Twaróg ugnieść widelcem wraz z roztopionym masłem na gładką masę.

Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm.
Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem  i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym plackiem. Na końcu układamy placek, ale góry już nie smarujemy.
Ugniatamy wszystko dłońmi i wałkujemy całość na prostokąt o grubości  3mm.
Prostokąt przecinamy na połowę wzdłuż szerszego boku, a następnie kroimy paski o szerokości 5 cm. Zwijamy je w rulony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Czekamy około 10 minut aż wyrosną, smarujemy roztrzepanym żółtkiem każdą bułkę i pieczemy w 180 stopniach C aż bułki będą rumiane.


bułki serowe





czwartek, 25 maja 2017

Kalafior zapiekany w sosie curry

Kalafior zapiekany w sosie curry. świetny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z kalafiorem.
Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym
Wszystko znajdziecie w zakładce WARZYWA.
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię warzywne zapiekanki.


1 kalafior
1 czerwona papryka
20 brukselek
400 g śmietany (dałam 18%)
1 łyżka curry
sól
pieprz

Kalafiora i brukselki ugotować w posolonej wodzie, ale nie rozgotować.
Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Paprykę pokroić i ułożyć na kalafiorze.
Śmietanę wymieszać z curry, solą i pieprzem i polać warzywa.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

kalafior zapiekany w sosie curry


wtorek, 23 maja 2017

Rolada serowa

Bardzo smaczna, syta i łatwa do zrobienia rolada serowa.  Zrobiłam ją na komunię syna i była hitem. Wszystkim bardzo smakowała i najszybciej znikała z talerza.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką.
Może i Wy skusicie się na taką roladę?


Składniki

400 g sera żółtego
5 jajek
3 łyżki majonezu

Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty ser i wszystko wymieszać.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić

1 podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka

Pierś z kurczaka pokroić na kotlety i każdy cienko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Na wystudzone ciasto serowe ułożyć piersi z kurczaka tak aby przykryły całą powierzchnię.
Na w dolnej części ciasta ułożyć pieczarki i zwinąć roladę.
Złożeniem ułożyć na blaszce do dołu  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut.
Wystudzić i kroić w plastry.

rolada serowa

piątek, 19 maja 2017

Pieczarki do obiadu

Pieczarki portobello przygotowane według poniższego przepisu idealnie pasują do kurczaka lub schabu. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia. Jeśli nie macie brązowych pieczarek, to można je zastąpić zwykłymi białymi.
Ja podałam pieczarki z ziemniakami puree i kotletem z piersi z kurczaka.
Przepisy na kotlety w różnych odsłonach znajdziecie w zakładce MIĘSA.


Składniki
250 g pieczarek portobello
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki miodu
1 łyżka kremu balsamicznego
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pieczarki małe pozostawić w całości, a większe pokroić na pół lub na cztery.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki z każdej oprószyć lekko solą i pieprzem. .
W słoiczku wymieszać olej, krem balsamiczny i miód.
Wlać na patelnię z pieczarkami i smażyć około 3-4 minut na małym ogniu stale mieszając.

pieczarki do obiadu

środa, 17 maja 2017

Gulasz wieprzowy pod pierzynką

Dzisiaj gulasz wieprzowy z warzywami podany w trochę odmiennej formie. Całość zapieczona pod kołderką z ciasta francuskiego. Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do mięsa polecam surówkę z rzodkiewek
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp.
Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa.




Składniki
700 g łopatki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
1 średnia marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra
1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać.
Kiedy mięso będzie już miękkie przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć ciastem. Można wyciąć wzorki z ciasta, żeby ładnie wyglądało.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto będzie rumiane.


gulasz wieprzowy pod pierzynką




poniedziałek, 15 maja 2017

Pasta śledziowa z jajkiem

Czasami brak mi pomysłów z czym przygotować kanapki.  Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami.
Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem.
Może się skusicie na takie kanapeczki ?

Skłądniki:
4 jajka
250 g płatów śledziowych (matiasów)
1 mała cebula
pieprz
papryka słodka
sól (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć.
Pokroić w paseczki.
Ugotowane jajka obrać i zblendować wraz ze śledziem i cebulą pokrojoną w kostkę na gładko.
Doprawić pieprzem, słodką papryką, a w razie potrzeby solą. Ja nie soliłam.
Wymieszać i gotowa.

pasta śledziowa z jajkiem


sobota, 13 maja 2017

Kokosowe bułeczki

Upiekłam przepyszne, pulchne babeczki z nadzieniem kokosowym. Do tego szklanka mleka lub kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek.
Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy.


Ciasto
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
6 łyżek cukru
1 jajko

Masa kokosowa
150 g roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
 Do roztopionego masła dodać cukier i wiórki. Wszystko wymieszać.

Lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
Wszystko dokładnie wymieszać

Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm.
Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm  i układać na blaszce wyłożonej papierem.
Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po wystudzeniu bułki polukrować.

kokosowe bułeczki

Polecam
bułki odrywane róże
norweskie bułeczki skoleboller
najsmaczniejsze jagodzianki
słodkie bułki z serem i ananasem

piątek, 12 maja 2017

Ziemniaki hasselback

Proste i smaczne danie, które pochodzi z kuchni szwedzkiej.
Ziemniaki zapiekane w piekarniku, które można podawać ze swoim ulubionym sosem.
Idealny dodatek do obiadu, który może zastąpić nam tradycyjne ziemniaki gotowane.
Do tego polecam porcyjkę mięsa, surówkę i obiad gotowy.

Składniki
6 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

Ziemniaki umyć i ponacinać (uważać, aby nie przeciąć ziemniaka do końca) w cienkie plasterki około 3 mm.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach C około 25 minut.
Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Wysunąć na chwilę ziemniaki z piekarnika i posypać posypką. Oprószyć ponownie solą i pieprzem. Zapiekać ponownie około 20 minut.
Posypka powinna być rumiana.

ziemniaki hasselback

środa, 10 maja 2017

Babka z kremem i truskawkami

Babka przekładana kremem i truskawkami.  Koniecznie spróbujcie, bo warto wypróbować.
Pracy nie ma przy niej zbyt wiele, a pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Moja mała podpowiedź. Ciasto przed przełożeniem kremem najłatwiej wybrać łyżką do lodów.
Ciasto, które Wam pozostanie można wykorzystać do zrobienia bajaderek lub ciasteczek.
Najprościej zjeść lub przygotować  deser w pucharkach.


Ciasto
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem
400 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
cukier według własnego smaku
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników.

Polewa
100 g mlecznej czekolady
100 g śmietany kremówki

Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą.

Dodatkowo
1 szklanka truskawek
posypka czekoladowa


Wykonanie:

Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej,  przesiać 2 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszać.

Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) z kominem natłuścić margaryną i posypać kaszą manną.
Wlać ciasto ciemne, a następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem.
Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki.
Polać polewą i posypać posypką czekoladową.





niedziela, 7 maja 2017

Placki kajmakowe

Placki kajmakowe idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom podane z owocami i szklanką mleka. Bardzo szybkie do zrobienia i  smaczne.
Można zrobić z połowy porcji, bo wychodzi ich dużo. Ja robiłam dla sześciu osób i było ok.
Na blogu w zakładce PLACKI znajdziecie inne pomysły.
Szczególnie polecam placki twarogowe  z truskawkami

Składniki
1 puszka kajmaku (400 g )
2 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć placki na rumiano z dwóch stron.

placki kajmakowe




czwartek, 4 maja 2017

Gulasz z sarniny

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.
Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne.


400 g mięsa z sarniny
2 średnie marchewki
kawałek selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczku surowego
2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki  mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1 płaska łyżeczka tymianku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Mięso pokroić w kawałki i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i  zrumienić mięso z każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając.
Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Mięso musi być miękkie.

gulasz z sarniny


wtorek, 2 maja 2017

Wątróbka z indyka w sosie chrzanowym

Wątróbka w sosie chrzanowym to moja propozycja na pyszny obiad. Podałam ją z ziemniakami puree. Wiem, wiem są miłośnicy tego dania i  osoby, które nie jedzą wątróbki.
Ja lubię wątróbki tylko drobiowe i takie znajdziecie na moim blogu. Polecam również inne przepisy, które znajdziecie w zakładce PODROBY

Składniki

600 g wątróbki indyczej
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
400 ml śmietany (dałam 18%)
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz ziołowy

Wątróbkę oczyścić i opłukać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć wątróbkę obtoczoną w mące.
Smażyć  krótko z każdej strony, a następnie wyjąć na półmisek.
Na tym samym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Wlać śmietanę wymieszaną z chrzanem. Włożyć podsmażoną wątróbkę i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i smażyć około 2-3 minut.
Na talerzu posypać koperkiem.

wątróbka indycza w sosie chrzanowym




poniedziałek, 1 maja 2017

Babeczki z żurawiną

Babeczki z żurawiną na mleku skondensowanym. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i  puszyste.
Z podanej porcji wyszło mi około 20 babeczek.
Idealnie smakują podane z kubkiem kakao lub mleka.
Mają jedną wielką wadę, a mianowicie bardzo szybko znikają :)
Może skusicie się na takie słodkości?


Składniki
4 jajka
500 g mleka  skondensowanego bez cukru
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
3/4 szklanki suszonej żurawiny

lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
Wszystko dokładnie wymieszać


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka."
Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem.

babeczki z żurawiną