poniedziałek, 6 marca 2017

Norweskie bułeczki skoleboller

Norweskie bułeczki skoleboller.  Proste w wykonaniu, słodkie, idealne do szkoły, na śniadanie, kolację czy podwieczorek.
Są pyszne dzięki temu, że do ciasta dodajemy kardamon, a całość uzupełnia krem budyniowy i kokos.
Całość polana słodkim lukrem. I takie bułeczki tygryski lubią najbardziej.
Pycha, polecam!
Źródło książka Wypieki z różnych stron świata

Składniki

Ciasto
70 g roztopionego masła
300 ml letniego mleka
8 g suszonych drożdży
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu mielonego
500 g mąki pszennej

Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, kardamon, sól cukier i wymieszać.
Wlać mleko, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie.
Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić na 12 równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. (około 10-15 minut)
w każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.

Masa budyniowa
250 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego

Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie wlać do mleka i zagotować. Gotując stale mieszać. Ugotowana masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Odstawić do lekkiego schłodzenia.

Lukier 
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
wiórki kokosowe

Cukier puder utrzeć z mlekiem.
Po wystudzeniu bułek polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.


norweskie bułeczki 






4 komentarze:

  1. Urocze i niezwykle apetyczne. Już je lubimy, bo drożdżowe:)
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. W budyniu mąka nie powinna być czasem ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń