czwartek, 9 marca 2017

Krokiety z chleba tostowego

Krokiety trochę inne niż te tradycyjne, bo z chleba tostowego i parówek.
Bardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować.
Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem.
Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną, pyszne krokiety z pieczarkami czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem.

Składniki na 10 szt

10 kromek chleba tostowego
5 długich cienkie parówki
2 jajka
2 łyżki śmietany (dałam 18%)
10 plasterków żółtego sera
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Z każdej kromki chleba tostowego odkroić cieniutko skórki z każdej strony i każdą kanapkę rozwałkować wałkiem do ciasta.
Parówki przekroić na pół.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu.
Na każdą kromkę chleba ułożyć plasterek sera i parówkę. Zwinąć w rulonik dociskając troszkę mocnej na złączeniu.
Obtoczyć krokiety w jajku ze śmietaną, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju układając je złączeniem do dołu.

krokiety z chleba tostowego




4 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadladlabym na to, dobry pomysł, wypróbuje dzisiaj na kolacje :) W ogóle świetny blog, trafiłam przypadkiem i juz jakis czas temu dodałam do zakładki ulubione :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, bo są bardzo smaczne.
      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń