piątek, 17 kwietnia 2015

Krokiety z pieczarkami.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól

Farsz:
700 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta do panierowania
sól

Wykonanie:

Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Farsz
Pieczarki zetrzeć na tarce
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki.
Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Do farszu dodać bułkę tartą.

Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety.

Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor.
Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu.





33 komentarze:

  1. Jak już dawno krokietów nie jadłam, do barszczu najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszne krokiety, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj krokiety ostatnio jadłam z 10 lat temu, ale nabrałam strasznej ochoty na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam , warto sobie smak przypomnieć

      Usuń
  4. Nie lubimy takich krokietów :/ Nadzienie możemy wydłubać ale nigdy nie smakował nam ten naleśnik :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż nie wszystko da się lubić. Są różne smaki.

      Usuń
  5. Super:) Pysznie smakują z dodatkiem startego sera żółtego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać ser lub jajka na twardo . Ale ja wolę klasyczne :)

      Usuń
  6. Dawno nie jadłem takich krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tak przypomnieć sobie smak . :) Polecam

      Usuń
  7. Pieczarkowe są pycha! Wolę od tych z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. krokieciki uwielbiam w każdej ilości :) do tego barszczyk czerwony i nic więcej mi nie trzeba :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariolu tak było , pełnia szczęścia :)

      Usuń
  9. Dawno nie jadłam i nie robiłam. Pyszności i nadzienie z pieczarkami moje ulubione :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze tylko barszczyk do tego i można zajadać :) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń