wtorek, 25 lipca 2017

Ciasto drożdżowe z morelami

Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale nie tylko go jeść, ale też piec. Dzisiaj upiekłam z morelami. Do tego kubek mleka lub kakao i jestem w raju. Zawsze mi się to ciasto kojarzy z babcinymi wypiekami, domem pełnym zapachów pieczonego ciasta. Teraz, kiedy mamy sezon na owoce koniecznie musicie upiec puszystą i mega smaczną drożdżówkę.


Składniki
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
150 g masła
30 g świeżych  drożdży
4 żółtka
1 szklanka mleka
0,5 kg moreli
cukier puder do posypania

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 23x38  cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki moreli lekko wciskając. Morele układać skórką do dołu. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



ciasto drożdżowe z morelami


3 komentarze: