łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Nie liczymy kalorii, nie odchudzamy się, ale jemy :)
Więcej przepisów na karnawałowe wypieki znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTKA.
Składniki
500 g maki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
500 g sera twarogowego (dałam półtłusty)
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
200 g jogurtu greckiego
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, żółtka, jogurt grecki oraz mąkę wymieszaną z sodą. wszystko wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto.
W razie gdy ciasto zbyt mocno się klei podsypać delikatnie mąką.
Podzielić ciasto na 3 części i każdą rozwałkować na placek o grubości około 5 mm.
Szklanką wycinać kółka, a w środku każdego kieliszkiem wyciąć środki.
Olej rozgrzać w garnku i na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki.
Smażyć na rumiano z dwóch stron.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, a następnie na talerzu oprószyć cukrem pudrem.
oponki serowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz