środa, 10 stycznia 2018

Skrzydełka po indiańsku

Skrzydełka po indiańsku. Bardzo, bardzo smaczne. Pieczone w piekarniku polane sosem. Podałam z ugotowanym ryżem wymieszanym z pozostałą częścią sosu.
Znikało w ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki
10 skrzydełek z kurczaka

2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ryżowej
na czubek łyżeczki pieprzu cayenne
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 czubata łyżeczka garam masala
1 łyżeczka czubata kurkumy
1/2 łyżeczki soli
pieprz

olej

Sos
1 cebula
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki octu ryżowego
1 płaska łyżeczka imbiru
1 szczypta płatków chilli
2 łyżki słodkiego sosu chilli

Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.

Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Część najmniejszą skrzydełka usunąć. Pozostałe dwie części podzielić na połowę.

Mąkę kukurydzianą i ryżową wymieszać z pozostałymi przyprawami.
Włożyć skrzydełka i dokładnie je obtoczyć z każdej strony.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć skrzydełka i skropić delikatnie olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C wraz z termoobiegiem około 20 minut.
Obrócić na drugą stronę i posmarować sosem ułożyć na nich cebulkę i piec około 10-15 minut

skrzydełka po indiańsku



3 komentarze: