poniedziałek, 5 lutego 2018

Czekoladowe placki z kokosem

Czekoladowe placki z kokosem idealne na śniadanie lub kolację. Pięknie rosną podczas smażenia, wspaniale smakują. Polałam je syropem daktylowym, ale można także posypać cukrem pudem, polać miodem lub podać z kleksem śmietany.
Do tego polecam szklankę mleka lub kakao i mamy gotowe śniadanie dla dzieci.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane.:)


Składniki
3 jajka
2 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej do smażenia
syrop daktylowy

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę, dodać mleko i zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej, wsypać wiórki kokosowe i zmiksować.
Na patelnie wlać łyżkę oleju i nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć na rumiano z dwóch stron.
Na talerzu polać syropem daktylowym lub oprószyć cukrem pudrem.

czekoladowe placki z kokosem


1 komentarz: