środa, 14 lutego 2018

Jagnięcina w pistacjach

Jagnięcinę w pistacjach przygotowałam na jeden z niedzielnych obiadów. Bardzo wszystkim smakowała. Smaku i aromatu nadaje panierka z pistacji i chleba, która otula soczystą jagnięcinę.
Chrupiąca na zewnątrz, a mięso w środku lekko różowe.
Jagnięcina nie należy do tanich mięs, ale może i Wy skusicie się na przygotowanie takiej porcji mięsa.
Żródło książka Jamie Oliver "Świąteczne przepisy"

Składniki
comber jagnięcy (4 szt)
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
100 g łuskanych niesolonych pistacji
1/2 pęczka natki pietruszki
75 g chleba
1 szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki musztardy dijon

Mięso należy dobrze wymrozić, a następnie wyjąć z lodówki i odczekać aż będzie miało temperaturę pokojową.
Każdy kawałek mięsa natrzeć mocno oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć mięso z każdej strony po 3-4 minuty, aby ładnie się przyrumieniło.
Przełożyć mięso  na blaszkę do pieczenia.
Czosnek, pistacje, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową oraz pokruszony chleb zmiksować na drobno. Musi powstać panierka
Każdy kawałek mięsa posmarować obficie musztardą i obtoczyć w powstałej panierce dociskając ją do mięsa rękoma.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-35 minut. Panierka musi być chrupiąca.

jagnięcina w pistacjach

2 komentarze: