sobota, 18 maja 2019

Ciasto z rabarbarem i bezą

Dzisiaj na blogu zawitało ciasto z kwaśnym  rabarbarem i słodką bezą, a wszystko na kruchym cieście. Całość posypana migdałami.
Rewelacyjne w smaku, szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znika z talerzy.
Teraz, kiedy jest w pełni sezon na rabarbar proponuję upiec ten wspaniały placek i delektować się jego smakiem.
Po zrobieniu przez Was i wypróbowaniu przepisu, podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki

Ciasto
250 g mąki pszennej
3 żółtka wielkości M
125 g masła
4 łyżki cukru pudru (z czubkiem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany kwaśnej

Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, masło zimne pokrojone w kostkę i śmietanę.
Wszystko razem na gładkie ciasto. 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na blaszkę o wielkości 23x38 cm 
Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  C aż będzie lekko rumiane.
Wyjąć z piekarnika.

Rabarbar
1 kg rabarbaru
4 łyżki czubate cukru 
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.


Beza 
5 białek 
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita to dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
 

Dodatkowo
5 łyżek płatków migdałowych

Składanie ciasta
 podpieczony spód ciasta
rabarbar
beza
posypać płatkami migdałowymi

Całość piec w 180 stopniach C aż beza będzie z wierzchu rumiana.


ciasto z rabarbarem i bezą


 

2 komentarze: