Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia?
Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy.
Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną.
Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach.
Składniki
360 g mleka
7 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
40 g miękkiego masła
Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto.
Masło pokroić w małe kawałki i ponownie zagnieść z masłem ciasto.
Wyrabiać długo, aby było gładkie i odchodziło od rąk.
Z ciasta uformować kulę i wstawić do miski wysmarowanej masłem lub olejem.
Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części.
Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu bułek każdą rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach C do momentu aż bułki będą lekko rumiane.
Dodatkowo
40 g białej czekolady
40 g mlecznej czekolady
Każdą czekoladę rozpuścić na parze
Polewać bułki czekoladą naprzemiennie.
bułki z czekoladą
pyszne i na deser i drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńIdealne i na deser i na poranne słodkie śniadanie.
OdpowiedzUsuńOK. Mam czas to zrobię bułeczki. Smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń