środa, 28 stycznia 2015

Polędwica ze schabu

Składniki:

1 kg schabu
1/3 szklanki soli
1/3 szklanki cukru
1 główka czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki majeranku
1/4 ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu


Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pousuwać błony.
Mięso włożyć do miski i obsypać cukrem, rękoma dociskać, aby bardzo dokładnie obkleić nim mięso.
Stawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Po upływie tego czasu schab bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy starannie solą, wgniatając ją ze wszystkich stron.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
I tak mija kolejna doba.
Schab myjemy,osuszamy.
Czosnek drobno kroimy i obkładamy nim mięsko.
Do miseczki wsypujemy pieprz,paprykę ostrą,paprykę słodką,majeranek.
Mieszamy i obsypujemy dokładnie schab z każdej strony.
Wkładamy go do pończochy i wieszamy w kuchni na 5 dni.
Po upływie tego czasu delektujemy się pyszną polędwiczką.
Mniam.




Źródło przepisu blog /prl-kuchniadanusi.blogspot.com

16 komentarzy:

  1. Dojrzewająca polędwica...mniam...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozumiem że chłodne miejsce to lodówka?, a kuchnia mieszkaniowa też może być? Planuję na święta zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chłodne miejsce to lodówka , a potem sobie wisi w kuchni :)

      Usuń
  3. chciałam zrobić ale zawsze mnie coś powstrzymuje, a w sklepach słono sobie za takie liczą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybko zrób, swojej roboty najlepsza :)

      Usuń
  4. Doskonała!! Domowa - jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. czy latem tez może wisieć 5 dni w kuchni? nie za wysoka temperatura? bardzo apetycznie wygląda i musze ja zrobić koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wisieć tylko, żeby gdzieś gdzie nie pada bezpośrednio słońce

      Usuń
  6. Zrobiłam, moim zdaniem pyszna. Mąż narzekał, że za słona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mężowi zbyt słona można sparzyć chwilę we wrzątku

      Usuń
    2. Już nie ma za bardzo co sparzyć :-), bo prawie zjedzona. Dzieciom smakowało, więc jutro robię następną. Ta była z połowy porcji i szybko się rozeszła.

      Usuń
  7. Witam Mogę spytać, w jaką pończochę włożyć schab?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w czystą zwykłą pończochę lub podkolanówkę

      Usuń