niedziela, 15 lutego 2015

Babka krówka

Babka, która zawsze się udaje. 


Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 puszka masy krówkowej 400 g
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać masę krówkową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników.
Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) nasmarować tłuszczem i posypać kaszą manną.
Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C.
Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.








6 komentarzy:

  1. Uwielbiam masę krówkową, ta babka musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dużą puszkę masy należy dododać?mam 460 g, czy nie będzie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam 400 g . 460g tez będzie dobrze

      Usuń
    2. Zrobiłam z podwójnych składników,babka i 12 babeczek wyszło... super przepis...:) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Bardzo mi miło i super, że się udało. :)

      Usuń