czwartek, 12 lutego 2015

Chrusty cudaczki

Składniki:

3 jajka
1 cukier waniliowy
200 g mąki
150 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka wódki
olej do smażenia
cukier puder

Wykonanie:

Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym.
Dodać mleko, wódkę, przesianą mąkę i zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Olej rozgrzać i smażyć  cudaczki.
Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce lub przez lejek.
Smażyć z dwóch stron.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem.



Źródło przepisu http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/

8 komentarzy:

  1. CBardzo fajny pomysł. Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Trochę zabawy ale jaki efekt ciekawy - szczególnie dla dzieciaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie ma dużo pracy. Szybciutko się robi, a jeszcze szybciej znikają :)

      Usuń
  3. Świetne, miałam zamiar przygotować ale jakoś nie starczyło czasu, ale przepis zachowuje na przyszły rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam są świetne, szybkie w wykonaniu. Można zrobić zamiast ciasteczek.

      Usuń
  4. Super przepis ,wlasnie zrobilam

    OdpowiedzUsuń