niedziela, 15 marca 2015

Bułeczki z rodzynkami

Składniki:

500 g mąki
7 g drożdży suchych
60 g cukru
1 jajko
szczypta soli
szczypta kardamonu
250 ml mleka
120 g masła
100 g rodzynek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i  kardamonem.
Dodać ciepłe mleko (nie gorące),  roztopione wystudzone masło i jajko.
Wyrobić ciasto i wsypać rodzynki.
Ponownie wyrobić.
Zrobić z ciasta kulkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek.
Pokroić na 12 jednakowych kawałków.
Z każdego uformować bułeczkę.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
i ponownie poczekać aż wyrosną.
Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
około 20 minut.
Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem.






32 komentarze:

  1. Lubię takie bułeczki, oj lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buły drożdżowe z rodzynkami to świetny pomysł :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wyglądają, uwielbiam takie bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, bardzo lubię takie bułeczki, zapisze sobie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie mleczne bułki z rodzynkami są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne bułeczki, do tego kubek kakao i jestem w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Same rodzynki tak średnio lubimy ale już w takich wypiekach jak najbardziej mogą się znaleźć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki można zastąpić żurawiną

      Usuń
  9. Twoje bułeczki uśmiechają się do mnie; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pyszne musiały być :) Aż nabrałam apetytu na takie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pyszne:) można je jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie bułeczki :) Twoje wyglądają naprawdę smakowicie !

    OdpowiedzUsuń