czwartek, 5 marca 2015

Kurczak sułtański

Imbir- Kłącza rośliny wieloletniej. Ceniony w sztuce kulinarnej, używany jest w postaci świeżych lub suszonych zmielonych kłączy.
Stosowany jest w wielu potrawach i deserach. Hindusi uważają, że imbir pomaga w trawieniu i wzmaga pocenie.


Składniki:

1 kurczak
3 łyżki masła klarowanego
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 puszka groszku konserwowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka imbiru
sok z 1/2 cytryny
sól
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić go na cztery części.
Oprószyć go solą.
Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić porcje kurczaka z każdej strony, a następnie wyłożyć
go na talerz. Na tym samym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w półplasterki.
Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny.
Smażyć 1 minutę, a następnie dodać kurczaka.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać rodzynki i migdały i podsmażać około 2 minuty
ciągle mieszając.
Dodać do kurczaka, wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż kurczak będzie bardzo miękki.
Na sam koniec wsypać groszek i zagotować.
Podawać z ryżem.



15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię imbir i cenię go w kuchni. Świetne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być bardzo delikatny :) smakowity :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nowy sposób na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadamy za imbirem ale jeszcze nie jadłyśmy go w tego typu daniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszyscy lubią imbir, ale w tym połączeniu jest mało wyczuwalny.

      Usuń
  5. Jestem wielbicielem imbiru i kurczaka w takim wydaniu chętnie bym posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę następnym razem robiła to zapraszam. Bo ten kurczak szybko zniknął. :)

      Usuń