piątek, 6 marca 2015

Gałeczki orzechowe z marmoladą

Właściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna.
Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz metabolizm.
W swoim składzie mają również cenny kwas alfa-linolenowy,magnez,potas,żelazo,witaminę E.
Podsumowując, jedzmy orzechy, ale jak wszystko z umiarem  :-)


Składniki:

200 g masła
200 g mielonych orzechów laskowych
200 g mąki
200 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę,
proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blaszce w sporych odstępach.
W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.
Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę.








30 komentarzy:

  1. urocze maluchy :)

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasteczka. Twoje wyglądają pysznie, fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentują:) widziałam już takie ciasteczka u kogoś na blogu może się skusze i zrobię takie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko są różne wersje tych ciasteczek. Polecam są smaczne :)

      Usuń
  4. Pyszne ciasteczka, małe słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha ! uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajniutkie ciasteczka:) Ostatnio jadłam podobnie wyglądające ale z kleiku ryżowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam z kleiku , ale gdzieś je widziałam :)

      Usuń
  7. Urocze oczka :D Jak z orzechami to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń