sobota, 7 marca 2015

Kulebiak z rybą

Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub  farszem z ryb.

Potrawa pochodzi z Ukrainy. 




Składniki:

500 g  ciasta francuskiego
700 g filetów z mintaja
1 l bulionu warzywnego
500 g pieczarek
3 jajka
1 żółtko
1 szklanka ugotowanego ryżu
sok z 1 cytryny
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Wykonanie:
Filety z ryby zalać bulionem i zagotować.
Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić.
Dodać ugotowany ryż.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania
wody, a następnie dodać do ryby.
Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie
posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży
do zrobienia dekoracji.
Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach.
Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron.
Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem.
Piec w 200 stopniach C około 45 minut.
Podawać na ciepło z barszczykiem.




Inspiracja : Gazeta Sól i pieprz




17 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie aż ślinka cieknie.Wpraszamy się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takiego nie jadłam kulebiaka, z kapustą i owszem. Oj, chcę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczny pomysł na danie z rybą :) jestem ciekawa smaku :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. kulebiak uwielbiam, ale z rybą jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smaczny pomysł na obiad, nigdy nie robiłam niczego takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo pysznie, napewno jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam takiej potrawy. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń