Ciasto
400 g szpinaku mrożonego szpinaku
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Krem
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny
truskawki
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski.
Mikserem rozdrobnić.
Dodać jajka, cukier i zmiksować.
Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać
i sok z cytryny. Miksować i dodawać olej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem
Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować.
Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim.
Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną i truskawkami.
Ciasto schłodzić około 2 godziny.
Żródło : mojewypieki.com
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper ciacho no i ten zielony kolor. Rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńTakie wiosenne :)
UsuńPycha! Znam pod nazwą leśny mech, a z truskawkami jeszcze ładniejsze:)
OdpowiedzUsuńPiękne :) Kusi mnie od dawna i wciąż nie mogę się zebrać by je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńPolecam , bo smaczne :)
UsuńCiekawy przepis! Ze szpinakiem - bardzo zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńO zielone ,urocze.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy przepis, nigdy nie robiłam ciasta szpinakowego, muszę takie zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńBardzo lubię ciasto szpinakowe, super pomysł, by ozdobić je truskawkami :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałyśmy je zrobić ale niestety na mąkach bez glutenu nie wychodzi :/
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiekłem to ciasto, ale nie wiedziałem, że tureckie :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa tego ciasta, wygląda świetnie ::-)
OdpowiedzUsuńMoja mama je robiła, tyle, że z granatem na wierzchu i z mascarponem w masie. Nie myślałam, że zielone ciasto może być dobre, a tu taka niespodzianka. Pyszotka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiekłam, piekłam pyszne !
OdpowiedzUsuń