wtorek, 5 maja 2015

Botwinka z jajkiem

Zupa wiosenna z botwinki to jedna z moich ulubionych zup.
Wszystkie zupy, które gotuję to zawsze bazą do nich jest rosół tu lub bulion warzywny.

Składniki:

2 l bulionu mięsnego
1 duża marchewka
1 pietruszka (korzeń)
2 pęczki botwiny (liście + buraczki)
jajka gotowane na twardo
250 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
1 łyżka mąki
sól
pieprz

Wykonanie:

Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu.
Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny.
Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek.
Zupę podawać z ugotowanym jajkiem.









22 komentarze:

  1. Wiosenna zupa-jest pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jak zawsze u Ciebie smakowicie. Przyznam Ci się szczerze, że przepadam za taką gęstą zupką. A jaki cudny kolor. Samo zdrowie i wspaniały smak. No i jajeczko w dodatku. Kupiłaś mnie :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. botwinka smaczna ale jaj nie mam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię tą wiosenną zupę :) aż zgłodniałam patrząc na nią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu polecam , sezon się zaczyna :)

      Usuń
  5. Botwinka to bardzo smaczna propozycja i taka wiosenna;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, mam akurat fazę na botwinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się zabieram do robienia botwinki :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Botwinki nigdy nie jadłyśmy, kolor ma przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama botwinkę podaje zawsze bez jajek, ciekawa jestem jak smakuje z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę koniecznie rozejrzeć sie za botwinką :)

    OdpowiedzUsuń