wtorek, 9 czerwca 2015

Sałatka rzymska

Pamiętacie jak robiłam sałatkę z sałatą rzymską (przepis). Dzisiaj zrobiłam trochę inną wersję , bardziej łagodną.
Okres wiosenno-letni to idealny czas na sałatki.

Składniki:
1 sałata rzymska czerwona
2 pomidory
2 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki małosolne
1 czerwona cebula

Sos
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki  lubczyku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Wykonanie

Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Ogórki, pomidory pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w piórka.
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sałatę , ogórki, cebulę i pomidory wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki.
Posypać jajkiem.
Smacznego

sałatka rzymska

3 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda :-) ja sałatki mogę jeść ciągle :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra, uniwersalna. Super. No i przede wszystkim - ten smak. pyszności :)

    OdpowiedzUsuń