poniedziałek, 1 czerwca 2015

Sałatka wiosenna z rukolą

Kompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne.
Sałatka  doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek.

Składniki:

1 garść rukoli
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 pomidory
3 ogórki małosolne
2 łyżki koperku

Sos:
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę)
sól
pieprz


Wykonanie:

Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
Posypać kukurydzą , dodać pokrojone pomidory,pokrojone ogórki, posiekaną cebulę
i koperek.
Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i wymieszać , energicznie nim potrząsając.
Polać sałatkę sosem i gotowe.

Sałatka wiosenna z rukolą

14 komentarzy:

  1. Lekko, wiosennie i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, lekka i kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie. W dodatku posmak rukoli. Bardzo lubię rukolę. Kiedyś mi nie smakowała, ale od czasu, gdy poznałam jej smak przy okazji jakiegoś włoskiego dnia to polubiłam ją na nowo. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) wprasza się na porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusząca sałatka, rukoli nie lubię, ale zamieniłabym na roszponke , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda pysznie, sałatek nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smacznie wiosenna ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie: szybko, łatwo, zdrowo i... smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, to pysznie będzie smakować do grilla...

    OdpowiedzUsuń