poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tortellini z kurczakiem i pieczarkami

Tortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia.
Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem.

Składniki:
250 g tortellini z nadzieniem serowym
250 ml śmietany 18%
1 podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
3 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki startego  parmezanu
sól
pieprz

Wykonanie:
Tortellini ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Odcedzić na sicie.
Włożyć do garnka i zalać bulionem.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka(nie przyrumieniać)
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Oprószyć go solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli.
Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać.
na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone w półplasterki.
Całość patelni wlać do garnka z tortellini i chwilę gotować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Podawać gorące posypane parmezanem.


tortellini z kurczakiem i pieczarkami

10 komentarzy: