poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

W sobotę byłam na moim ulubionym targu i kupiłam piękny świeżutki szpinak.
Mój najmłodszy syn za nim nie przepada, ale staram się szpinak tak przemycać w potrawach, aby mógł go zjeść. W tej zapiekance zjadł go ze smakiem.

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 garście świeżego szpinaku
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
400 ml śmietany (dałam 18%)
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać wymyte i osuszone liście szpinaku., posolić.
Smażyć chwilę.
Pokrojone ziemniaki ułożyć na dnie w naczyniu do zapiekania.  Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona.


zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

26 komentarzy:

  1. Szpinak w ciekawej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak to moje smaki (wprawdzie od niedawna), ale co tam. Z chęcią poznałabym smak takiej zapiekanki. Wygląda na pyszną, sycącą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak jest zdrowy, jednak nie wszyscy go lubią.:)

      Usuń
  3. Jak dla mnie w punkt :) Akurat mam pół kilo szpinaku, więc wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak w każdej postaci ale w zapiekance jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinak i ziemniaki ... ulubione rzeczy ;-) super potrawa

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak z ziemniaczkami smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super zapiekanka, mój młodszy brat też nie przepada za szpinakiem, więc może taka zapiekanka by go przekonała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, syn nie wyczuł, że to szpinak.

      Usuń
  8. Taka zapiekanka to swietne danie jednogarnkowe i nie ma tylu garów do mycia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pożywna i pyszna musiała być taka zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pysznie i taka musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szpinak doskonale się sprawdza w zapiekankach. Dawno zapiekanki nie robiłam. Czas to naprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna zapiekanka, powiem Ci, że część mojej rodzinki także nie przepada za szpinakiem, ale w postaci zapiekanek jedzą i nawet ne wiedzą, że to zielone to właśnie szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie zapiekanki, na obiad mogę jeść co drugi dzień.Szpinaczek też bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń