sobota, 4 lipca 2015

Ryż zapiekany z jabłkami

Dzisiaj kolejne klasyczne danie z ryżu na słodko. Pewnie wszyscy znacie, ale ponieważ miałam go na obiadek to na blogu  powinien się znaleźć.
Ryż zapiekany z jabłkami z odrobiną cynamonu.
Pycha!

Składniki:

400 g ryżu
250 ml śmietany (dałam 18%)
1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia
3 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
sok z 1/2 cytryny
5-6 jabłek
1 łyżeczka masła

Wykonanie
Ryż ugotować na wodzie według podanej instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem i oprószyć cynamonem.
Na dnie ułożyć połowę ugotowanego ryżu, a następnie jabłka i pozostałą część ryżu.
Wierzch posmarować śmietaną i zapiec w piekarniku aż śmietana się zapiecze.
Podawać z kleksem śmietany

ryż zapiekany z jabłkami




11 komentarzy:

  1. Oj tak smaki z dzieciństwa chociaż niekoniecznie ulubione :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak u Mamy:) pamiętamy ten smak, pyszota:!
    Pozdrawiamy cieplutko::)

    OdpowiedzUsuń
  3. O moje smaki z dzieciństwa:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolę wersję na zimno-szczególnie w lato ale ta też na pewno jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne. Kiedyś mam mi to robiła. Dobre jest takie przypomnienie. J

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryż z jabłkami jest pyszny i doskonały na każdą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no to jest deser dzieciństwa ale przyznamy, że u nas nie dodawało się śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny :) do tego śmietanka z cukrem waniliowym , myy palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ryż gotuję na mleku z cukrem i odrobiną cukru waniliowego , jest bogatszy i lepsza w smaku zapiekanka z niego .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolę na wodzie, bo nie smakuje jak zupa mleczna

      Usuń