Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik to ciasto jest idealne.
Składniki
200 g ciastek herbatników
100 g masła
600 ml śmietany kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
3 banany
1 puszka kajmaku 400g
4 kostki czekolady
Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem.
Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki.
Na ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów.
Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować.
Banany przykryć warstwą kajmaku.
Śmietanę mocno schłodzoną ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno.
I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą.
Smacznego
banoffee
Świetne na tę pogodę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Idealna słodycz :)
OdpowiedzUsuńSama słodycz, to ciasto jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńOd dawna kusi mnie to ciasto ale jeszcze nie miałam okazji go zrobić, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDobry przepis na aktualny skwar:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy go nie robiłam - muszę nadrobić:)
OdpowiedzUsuńno to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO rany, to moje smaki))) pyszności)) będę robić))
OdpowiedzUsuńOj to ciacho jest przepyszne i bardzo sycące :D
OdpowiedzUsuńOj, a ja tak dawno nie robiłam tego ciasta :) pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne :) robione w moim domu już kilka razy i chyba nigdy się nie znudzi :D tylko ze my dajemy kajmak na ciastka i na górę banan bo tak jest łatwiej :)
OdpowiedzUsuń