środa, 12 sierpnia 2015

Banoffee ciasto bez pieczenia

Ciasto czy deser, bez różnicy. Słodkie, rozkosz podniebienia. Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Robię go dość często. Zgadnijcie dlaczego? :)
Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy.  Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik  to ciasto jest idealne.

Składniki
200 g ciastek  herbatników
100 g masła
600 ml śmietany kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
3 banany
1 puszka kajmaku  400g
4 kostki czekolady

Herbatniki pokruszyć i  połączyć z roztopionym masłem.
Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki.
Na  ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów.
Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować.
Banany przykryć warstwą kajmaku.
Śmietanę mocno schłodzoną ubić  wraz z cukrem pudrem na sztywno.
I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą.
Smacznego



banoffee




11 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Idealna słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama słodycz, to ciasto jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna kusi mnie to ciasto ale jeszcze nie miałam okazji go zrobić, wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy go nie robiłam - muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, to moje smaki))) pyszności)) będę robić))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj to ciacho jest przepyszne i bardzo sycące :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, a ja tak dawno nie robiłam tego ciasta :) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto jest przepyszne :) robione w moim domu już kilka razy i chyba nigdy się nie znudzi :D tylko ze my dajemy kajmak na ciastka i na górę banan bo tak jest łatwiej :)

    OdpowiedzUsuń